Barion Pixel

A KENDEROLAJ SEGÍTHET A MIGRÉN LEKÜZDÉSÉBEN!

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapott egy új, hatékony és természetes gyógymód a fejfájás és a migrén kezelésére, ez pedig a kenderolaj. Cikkünkben BEMUTATJUK, hogyan segíthet a kenderolaj a migrén leküzdésében.

A migrén időről-időre minden tizedik ember életét megkeseríti, sokszor teljesen lehetetlenné téve a munkavégzést és a produktivitást. A fiatal nők a leghajlamosabbak rá, azonban mindkét nemet érintheti, korosztálytól függetlenül. A migrénes eseteknél sokszor megfigyelhető családi halmozódás, de a pontos ok máig ismeretlen. Több típusa létezik, a tünetek is változatosak lehetnek: fejfájás, hányinger, hányás, zsibbadás, szédülés, különböző látási rendellenességek.

Míg a fejfájást sokszor megszüntetik a vény nélkül kapható gyógyszerek, a migrén kezelése jóval nagyobb kihívás. Sajnos nem létezik egy mindenkinek bevált orvosság, valamint ezek a gyógyszerek sokszor nem kívánatos mellékhatásokkal járnak, mint például a hirtelen fáradtság, elalvás, stb.

MI AZ A KENDEROLAJ? 

A kenderolaj (kannabidiol) egy nem pszichoaktív, legális komponense a kendernek, amelynek rengeteg pozitív élettani hatása van.

HOGYAN FEJTI KI A KENDEROLAJ A HATÁSÁT?

Fontos leszögezni, hogy a kenderolaj nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszeres kezelést. Rengeteg pozitív vásárlói tapasztalattal találkozhatunk vele kapcsolatban, de a kenderolaj migrénre gyakorolt hatásáról egyelőre kevés kutatási eredmény érhető el – ezekből igyekeztünk összeszedni néhányat.

Az eddigi kutatások rávilágítottak, hogy a migrén egyik oka sokszor az alacsony endokannabinoid szint, amely akár 50%-al is alacsonyabb lehet, mint az egészséges emberek szintje. 

kenderolaj arra készteti a szervezetet, hogy több endokannabinoidot termeljen, valamint azt hatékonyabban hasznosítsa. A migrénesek alacsony endokannabinoid szintjének legfőbb oka, hogy a migrén triggerek növelik az oxidatív stresszt a szervezetben, ami pedig az endokannabinoid szint csökkenéséhez vezet. A kutatók ezért egy stresszes nap után a megszokottnál nagyobb mennyiségű kenderolaj használatát ajánlják, így ellensúlyozva az idegesség káros hatásait az endokannabinoid rendszerre.

A kenderolajhoz fájdalomcsillapító hatásokat is társítanak. A fájdalomingerületet az idegsejtek továbbítják a központi idegrendszer felé, ahol kialakul a fájdalomérzet. Ha ez az ingerület valahol elvész, nem jut el az agyunkban lévő fájdalomközpontba, és nem alakul ki a fájdalomérzet. Egy fájdalmat okozó behatás által, az idegsejtekben uralkodó negatív töltés a pozitív irányba nő meg, és egy un. küszöbpotenciált
meghaladva ahhoz vezet, hogy az idegsejt különböző neurotranszmittereket szabadít fel magából, amelyek hatására a szomszédos idegsejt elektromos potenciálja is a pozitív töltés irányába tér el, és ez a sorozat egészen az agyig folytatódik. 

Itt lép közbe a kenderolaj, valamint az általa aktivált kannabinoid receptorok (CB1R), amelyek idegsejteken nagy mennyiségben megtalálhatóak. Ha ezek a receptorok aktiválódnak, akkor az idegsejtek töltése negatívabb lesz, így nehezebben érik el a küszöbpotenciált, ami a fájdalomingerület továbbításához vezetne a korábban levezetett mechanizmus alapján. 

Világszerte rohamosan nő azoknak a száma, akik a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerek (melyek szedése sokszor súlyos mellékhatásokkal járhat) helyett kenderolajjal enyhítik az ilyen jellegű panaszaikat.

Ha csak a migrénre gyakorolt hatását vizsgáljuk, akkor az már bebizonyosodott, hogy a tartós, napi 15 mg-ot meghaladó kenderolaj használata jelentősen csökkentheti a migrének gyakoriságát. Egy másik kutatás alapján akut migrén esetén egyszeri 100-200 mg jelentősen csillapítja a fejfájást.  

Sokaknak kiváltó ok lehet a szorongás, amelyen szintén segíthet a kenderolaj. A részletekért kattintson ide.

A kutatók továbbá kiemelték, hogy a migrén kezelésében hangsúlyos szerepe van a társas hatásnak, amely a teljes spektrumú kenderolajok használata esetén érvényesül leginkább. Így kisebb dózis is hatékony lehet a tünetek enyhítésére. 

Világviszonylatban vizsgálva a vásárlói szokásokat, kiderült, hogy a vásárlók leggyakrabban a migrén és a fejfás leküzdése érdekében használnak kenderolajat. Azonban meg kell említeni, hogy cluster fejfájás esetén csak akkor minősül hatékony gyógymódnak, ha a tünetek gyermekkor óta fennállnak.

AZ IDEÁLIS KENDEROLAJ DÓZIS MEGTALÁLÁSA 

Migrénesek kenderolaj adagolását érdemes alacsonyan kezdeni (10-15 mg), és hetente növelni azt 5 mg-al, amíg javulást nem tapasztal. A pontos végleges adagolás az egyéntől és a terméktől egyaránt függ. Használjunk kezdetben reggel és este 5-8 mg kenderolajat, amit később akár 2×25-30 mg-ig is növelhetünk.

Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18358734/
https://orvosikannabisz.com/kutatasok/az-orvosi-kannabisz-50-kal-csokkenti-a-migrenek-gyakorisagat-es-csokkenti-a-gyogyszerhasznalatot/?fbclid=IwAR1i-9n0Vb8UXfkjWKhua_mFG2b3QaqxN3yG6wn-gSFklf1CXatQMV3ROlk
https://orvosikannabisz.com/cbd/mennyi-cbd-szukseges-a-migren-megelozesere-es-kezelesere/?fbclid=IwAR1SYDZEfKyTxvhrnDm8ixZJvGzhGKHE_bPJScCPn3p2sI1gFlVlkumGlN8
https://orvosikannabisz.com/kutatasok/egy-uj-tanulmany-megerositi-hogy-a-kannabisz-segithet-a-migrenes-betegeknek/?fbclid=IwAR36hTJmga93BJGfrB_N2g6jeMLDvHD4KMhJqNJD2VPZ1yvI78hn7C6vbto
https://orvosikannabisz.com/kutatasok/kannabinoidok-ugyanolyan-hatasosak-migrenes-fejfajasokra-mint-gyogyszeres-kezelesek/?fbclid=IwAR3GGhO6n_Ik3JvVogurdBYdxS-NRTX3WaFO9ENUMMjfBE5nDgOMtpejIFU